2024 m. vasario 29 d., ketvirtadienis

Ir visiškai atviras klausimas- ..... kuri valdžios institucija ...

 

Nežinau ar taip dažnai nutinka, bet Vilniuje jau taip nutiko.

Savivaldybės paskirtas administratorius  „Mano Būstas“ atsisakė administruoti daugiabutį namą Povilaičio g. Nr. 14.

 

Ir kodėl gi ?

O todėl, kad vienas to namo buto savininkas nusprendė pasinaudoti LR Teisės aktais  ir, kaip jau yra ES ,pats  pasiimti savo teises.

Taigi pvz. visus mokėjimus „Mano Būstas“ apskaičiuoja 1 k.v.m. buto ploto.

Betgi Civilinis kodeksas tai nustato: 

4.73 straipsnis. Bendrosios nuosavybės teisės rūšys

1. Bendrosios dalinės nuosavybės teisė yra, kai bendrosios nuosavybės teisėje nustatytos kiekvieno savininko nuosavybės teisės dalys, o bendroji jungtinė nuosavybės teisė – kai nuosavybės teisės dalys nėra nustatytos.

2. Bendrosios nuosavybės teisė laikoma daline, jeigu įstatymai nenustato ko kita.

3. Jeigu bendrosios dalinės nuosavybės teisės konkretus kiekvieno bendraturčio dalių dydis nenustatytas, tai preziumuojama, kad jų dalys yra lygios.

 

4.82 straipsnis. Butų ir kitų patalpų savininkų bendrosios dalinės nuosavybės teisė

1. Butų ir kitų patalpų savininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso namo bendro naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė–techninė ir kitokia įranga.

 3. Butų ir kitų patalpų savininkai privalo proporcingai savo daliai apmokėti išlaidas namui (statiniui) išlaikyti ir išsaugoti, įstatymuose nustatyta tvarka mokėti mokesčius, rinkliavas ir kitas  išmokas.

 

Taigi ,   butų ir kitų patalpų savininkai privalo proporcingai savo daliai apmokėti išlaidas namui (statiniui) išlaikyti ir išsaugoti, įstatymuose nustatyta tvarka mokėti mokesčius, rinkliavas ir kitas  išmokas.

O jeigu  bendrosios dalinės nuosavybės teisės konkretus kiekvieno bendraturčio dalių dydis nenustatytas, tai preziumuojama, kad jų dalys yra lygios.

 

Betgi jau taip yra, kad Registrų centras išduoda  tiktai butų nuosavybės pažymėjimus.

O išduoti pažymėjimus, kas dar daugiabučiame name priklauso butų savininkams, atsisako.

Ką reikia suprasti, kad daugiau  daugiabučiame name  butų savininkams niekas nepriklauso.

Registrų centras butų savininkams atsisako išduoti ir daugiabučių namų butų savininkų sąrašus.

Taigi sumoje iš čia ir esminis klausimas- kam gi priklauso daugiabučio namo  bendro naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė–techninė ir kitokia įranga?

  Ir taip jau išeina, kad išmokos daugiabučiame name turi būti paskirstytos butų savininkams po lygiai, kaip ir kiekvieno buto savininkas turi vieną balsą nepriklausomai nuo buto ploto.

 Pasikartojant – argi daugiabučio namo butų savininkų sąrašo nepateikimas butų savininkams remiantis Duomenų apsaugos įstatymu neįrodo, kad daugiabučio namo butų savininkai nėra pastato savininkai.

Kam beje  iš esmės pritaria ir Duomenų apsaugos inspekcija  teisindama Registrų centro atsisakymą  pateikti  butų savininkų sąrašą

Taigi ir lieka klausimas  – kas  gi yra daugiabučių namų bendro naudojimo patalpų, pagrindinių namo konstrukcijų, bendrojo naudojimo mechaninės, elektros, sanitarinės–techninės ir kitokios įrangos savininkai ?

 

Kad ne daugiabučių namų butų savininkai,  rodo  kad ir šie dokumentai:

 



  Ir visiškai atviras klausimas- kas gi, kuri valdžios institucija privalo šią problemą tinkamai išspręsti ?

 

. 

 

 

 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą