2021 m. gruodžio 23 d., ketvirtadienis

Seimo narių klausimai ministrei pirmininkei

 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO NARIAI

 

Gedimino pr. 53,  01109 Vilnius   

________________________________________________________________________________________________________________________

Seimo posėdžių sekretoriatui                                                                                                  2021-12-21

                                                                                  

Klausimai MINISTREI PiRMININKEI InGridai Šimonytei

 

Vyriausybės skaidrumas JAV sankcijų Baltarusijos įmonei “Belaruskalij” kelia rimtų abejonių, o portalų 15min.lt ir tv3.lt[1] žurnalistų atskleistos slaptų derybų aplinkybės kelia nerimą dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės narių retorikos ir veiksmų integralumo bei galimų rizikų šalies nacionaliniam saugumui. Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija (toliau – URM) atsisako viešai atskleisti informaciją apie viceministro Egidijaus Meilūno susitikimus su Baltarusijos įmonės „Belaruskalij“ atstovais, motyvuodama „diplomatine praktika“. Remiantis šiuo išdėstytu informacijos slėpimo motyvu, kyla pagrįstų klausimų ar „Belaruskalij“ atstovai, į Lietuvą atvykę Susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio kvietimu, atstovavo tik įmonę, ar visą Baltarusijos režimą. Ypatingą nerimą kelia tai, kad po susitikimų Užsienio reikalų ministerijoje, migrantų srautas ženkliai pakrypo Lenkijos kryptimi. Nematydami Vyriausybės noro dirbti skaidriai ir kelti sau aukščiausius reikalavimus, siekdami išsiaiškinti realią situaciją ir Vyriausybės narių atsakomybę už šią situaciją bei vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos Seimo Statuto 208 straipsnio 13 ir 14 dalimis, teikiame Jums klausimus į kuriuos reikalaujame atsakyti artimiausiame Seimo posėdyje:

1.     Ar Jūs buvote informuota apie Užsienio reikalų viceministro susitikimus su „Belaruskalij“ atstovais spalio 19 d. ir 22 d.?

 

2.     Ar galite patvirtinti arba paneigti, kad Užsienio reikalų ministras G. Landsbergis buvo informuotas apie savo pavaduotojo vedamas derybas su Baltarusijos įmonės „Belaruskalij“ atstovais ir kada sužinojo apie juos?

 

3.     Ar galite patvirtinti arba paneigti, kad kartu su Baltarusijos įmonės „Belaruskalij“ atstovais, į Vilnių atvyko ir Baltarusijos diktatoriaus Aleksandro Lukašenkos neformalus atstovas, vedęs derybinius pokalbius su URM atstovais?

 

4.     Ar galite patvirtinti arba paneigti, kad susitikimų su Baltarusijos atstovais metu, spalio 19 d. ir 22 d. Užsienio reikalų ministerijoje buvo aptarti nelegalių migrantų keliami iššūkiai bei Baltarusijos režimo vaidmuo jų organizavime?

 

5.   Ar Jūs buvote informuota, kokie susitarimai buvo pasiekti tarp „Belaruskalij“ atstovų ir Užsienio reikalų viceministro E. Meilūno spalio 19 d. ir 22 d.?

 

6.     Kaip vertinate tai, kad apie susitikimą su įmonės „Belaruskalij“ atstovais nebuvo skelbiama viešoje užsienio reikalų viceministro darbotvarkėje? Ar nemanote, kad tokia informacija visuomenei turėtų būti viešai prieinama?

 

7.     Ar Jums žinoma, kad apie Užsienio reikalų viceministro E. Meilūno susitikimą su konkrečios įmonės „Belaruskalij“ atstovais, turinčiais konkrečių lobistinių interesų, nebuvo deklaruota SKAIDRIS sistemoje?

 

8.     Ar Jums buvo žinoma, kas lėmė Užsienio reikalų ministerijos pozicijos pasikeitimą JAV taikomų sankcijų atžvilgiu ir kieno nurodymu buvo pakeistos rekomendacijos Lietuvos verslams Užsienio reikalų ministerijos internetinėje svetainėje?

 

9.    Ar galite patvirtinti arba paneigti, kad Užsienio reikalų ministerijos atstovai buvo gavę portalo Delfi žurnalistų paviešintas rekomendacijas slaptoms deryboms su Baltarusijos režimo atstovais? Ar jų pagrindu buvo remtasi, organizuojant susitikimus su „Belaruskalij“ atstovais?[2]

 

10.  Ar ir kada Jūs buvote informuota apie „Belaruskalij“ atstovų apsilankymą Lietuvoje?

 

11.  Ar galite patvirtinti arba paneigti, kad apie „Belaruskalij“ atstovų susitikimą su Užsienio reikalų viceministru buvo informuotas Lietuvos Respublikos Prezidentas?

 

12.  Ar su „Belaruskalij“ atstovais buvo susitikę Vyriausybės kanceliarijos darbuotojai arba Ministrės Pirmininkės asmeninio politinio pasitikėjimo tarnautojai?

 

Pagarbiai

Seimo nariai

Jonas Pinskus

Andrius Palionis

Artūras Skardžius

Domas Griškevičius

Aušrinė Norkienė

Lukas Savickas

Mindaugas Puidokas

Tomas Tomilinas

Laima Nagienė

Kęstutis Mažeika

Guoda Burokienė

Vytautas Bakas

Gintautas Paluckas

 

.

 

 

 

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą