2021 m. gegužės 5 d., trečiadienis

Tikslas pateisina priemones ....

 

Štai  tokį laišką K.Glaveckas išsiuntė  partijos kolegoms po Seimo  rinkimų:

 

„Mieli kolegos partiečiai, Sveikinu Jus visus su geru pasirodymu Seimo rinkimuose,

Jūsų dėka ir pastangomis partija pasirodė tikrai gerai.

Tačiau tuo pačiu metu norėčiau pasidalinti su Jumis kai kuriomis savo mintimis, kurios gali būti svarbios tolimesniame partijos likime ir Liberalų sąjūdžio dalyvavime naujos valdžios formavime.

Nors rinkimus akivaizdžiai laimėjo konservatoriai, bet paradoksas yra tame, kad jie neprašo svarbiausios pozicijos Seime – Seimo pirmininko posto.

Vieno iš partijos senbuvių iškelta idėja, kad šis postas turėtų priklausyti Liberalų sąjūdžiui iš tikrųjų prieštarauja logikai ir politinei patirčiai, nes mažos frakcijos Seimo pirmininkas nėra stabili pozicija prisiminus buvusius Seimo pirmininkus V.Muntianą, L.Graužinienę ar net dabartinį kolegą V. Pranckietį.

Jeigu partijos pirmininkė Viktorija būtų patvirtinta Seimo pirmininke, ji privalo stabdyti savo narystę partijoje, negali priklausyti frakcijai ir praktiškai būtų atskiriama nuo Liberalų sąjūdžio – partija lieka be vadovo.

Prarasti gabią, aktyvią ir gražią partijos pirmininkę būtų didžiausia partijos klaida.

Kita problema tampa sėkmingas Laisvės partijos pasirodymas ir projektavimas kituose rinkimuose perimti visus liberalių pažiūrų rinkėjų balsus iš Liberalų sąjūdžio rinkėjų.

Jaunimas, palaikęs šią partiją, daugeliu atvejų yra inovatyvūs, galvojantys apie ateitį, puikiai išmanantys skaitmenininimą, Fintech ir Hitech technologijas, todėl natūralu, kad jų pageidaujama Ūkio ir inovacijų ministerija su dideliais ištekliais ir Laisvės partijos pirmininkės charizma gali turėti didelę įtaką būtent šios partijos stiprėjimui ir pasirinkimui.

Ekonominė situacija Europoje ir Lietuvoje darosi įtempta ir rizikos ekonominiam augimui, infliacijai, prasiskolinimui bei diržų veržimuisi yra labai didelės, o tai pareikalaus labai didelės esančiųjų valdžioje politinės atsakomybės.

Valdžios kova prieš koronavirusą ir visuomenės įtikinimas dėl tinkamiausių priemonių bus didelis iššūkis žiūrint kas vyksta gretimose ES šalyse.

Todėl dalyvavimas valdančiojoje daugumoje turėtų būtų gerai pasvertas įvertinant kokių atsakomybių (ministerijų) mes turėtume imtis ir daryti pažangą.

Todėl mano pasiūlymai derybose dėl valdančiosios koalicijos ir programos Liberalų sąjūdžiui būtų šie:

 1. Atsisakyti Seimo pirmininko posto, o sutikti su Seimo pirmininko pirmojo vice-pirmininko pozicija (kandidatūra – partijos pirmininkė Viktorija). Palaikyti rinkimus laimėjusių konservatorių pirmininko G. Landsbergio kandidatūrą Seimo pirmininko poste sustiprinant savo pozicijas derybose dėl ministerijų;

 2. Siekti vadovavimo 3 ministerijoms: Ūkio ir inovacijų, Aplinkos ir Vidaus reikalų. Dėl šių ministerijų reikia kautis iki paskutinio lašo turint omeny, kad koalicija yra vedybos, kuriose interesai stipresni už meilę, taip buvo visada ir taip bus ateityje. Manyčiau, kad daugelis iš mūsų mąsto panašiai, bet dar nespėjo to išreikšti žodžiais...“

 

 Partijos rinkimų  sąraše K. Glaveckas buvo įrašytas 12-tu, po rinkimų sąraše pakilo į 6-tą vietą.

 K.Glaveckas į Seimą išrinktas jau septintai kadencijai.

Jis su viena ketverių metų pertrauka į Seimą rinktas nuo 1992-ųjų, nuo 2008-ųjų – su Liberalų sąjūdžiu.

 Jis visą laiką dirbo Biudžeto ir finansų komitete: arba pirmininku, arba jo pavaduotoju.
   

Tačiau šiame Seime Biudžeto ir finansų komitete jam tinkančios vietos neatsirado ....

„Kadangi mano kvalifikacija neatitinka aukštų liberalų kriterijų, prašau nelaikyti manęs Liberalų frakcijos nariu“, - todėl ir buvo toks Seimo nario sprendimas.

 Tai galima būtų laikyti pakankamai  įprastu reiškiniu Seime, jeigu ne Seimo nario sveikata -  itin rimtos širdies problemos.

Tokiu būdu politika yra žiaurus dalykas -  neveltui  sakoma, kad  „nuvarytus arklius nušauna ...“.

  ir  reiškia mūsų valdžios pritarimas ES  sankcijoms  tūkstančiams sergančių Baltarusijos vaikų ...

Taigi yra, kaip yra – tikslas pateisina priemones.

Tiktai ar nebrandžiai visuomenei yra suprantamas ir aiškus šis tikslas ?

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą