2018 m. birželio 27 d., trečiadienis

Kaip premjeras gelbės Achemą ...


 
    Koncerno „Achemos grupė“ generalinis direktorius Linas Sabaliauskas susitikime su premjeru sakė, jog Klaipėdos SGD terminalas teisėtai įvardijamas kaip strateginis objektas, užtikrinantis valstybės strategines galimybes apsirūpinti dujomis, elektra ir šiluma.

   Tačiau dabar už šį strateginį objektą moka tik dujų vartotojai.

   Jeigu pripažįstame, kad tai strateginis objektas, jo pirkimo ir išlaikymo sąnaudos turėtų būti padalytos visiems, taip pat ir tiems, kurie vartoja produktus, pagamintus naudojant dujas, pavyzdžiui, elektros energiją.

  Teisingesnis sprendimas būtų inventorizuoti visus naudos gavėjus ir jiems padalyti terminalo išlaikymo sąnaudas“, – sakė jis. 

  L. Sabaliauskas atkreipė dėmesį, kad didelis SGD mokestis žlugdo Achemą, nes dujos sudaro 70 proc. „Achemos“ produkcijos žaliavos, o dėl mokesčių dujų kaina žymiai šauga.

  Pagal dabartinį SGD terminalo išlaikymo modelį „Achema“ turėtų SGD mokestį mokėti net tuo atveju, jeigu sustabdytų trąšų gamybą .................

  O „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas pastebėjo, kad „prieisime iki to, kad Lietuvoje bus vartojama tiek mažai dujų, jog mokesčio mokėtojai nesugebės užtikrinti šio įrenginio veiklos“ ............

  Premjeras S. Skvernelis teigė suprantantis sudėtingą įmonės situaciją ir žadėjo sudaryti darbo grupę, kuri ieškotų priimtinų sprendimų.

 Kas taip, tai taip.

 Tačiau kas yra kaltas, kad buvo įrengtas dvigubo, negu šaliai reikalinga,  pajėgumo  esamas SGD terminalas, ir tuo pačiu neleista Achemai pastatyti šalies poreikius tenkinantį jos  SGD terminalą.

 Jeigu įvyktų stebuklas, ir  kas kaltas būtų bandoma nustatyti, tai pėdsakai, kas panigs, vestų tiesiai  į Jos Kilnybės dvarą, o toliau per Karaliaučiau sritį į Kremlių ....

 Tačiau stebuklo tikrai nebus ir Karaliaučiaus sritis, kurios dujų tiekimo saugumą užtikrina esamas mūsų SGD terminalas, jokių jo išlaikymo išlaidų tikrai nepadengs ...

 Tokiu būdu Karaliaučiaus srities dujų tiekimo saugumą teks užtikrinti Lietuvai, jos žmonėms.

 Kaip tai bus atlikta gelbstint Achemą,   viešai ir klausiamas  premjeras S. Skvernelis.


.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą