2018 m. balandžio 19 d., ketvirtadienis

Reikalingas įstatymas, įpareigojantis valdžios institucijas vadovautis sveiko proto logika ...


    

   Buitinių vartotojų sąjunga gavo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos   patvirtinimą, kad   jos Vartotojų teisių gynimo ir informavimo skyriaus vedėjos Kristinos Engelgardt-Tkačuk  BNS   pateikta  informacija:

Pasak jos, išlaidos dėl karšto vandens tiekimo nedings, tik visas jas administruotų nebe karšto vandens tiekėjas.

 „Karšto vandens kaina susideda iš kintamosios ir pastoviosios dalies (pastaroji siekia 15 proc. karšto vandens kainos – BNS).

 Projekto rengėjai nurodė, kad priėmus pataisas, pastoviosios dalies sąnaudos dingtų – personalo sąnaudos,
darbo užmokestis,
 „Sodros“ įmokos,
 kiti mokesčiai,
turto, skirto karšto vandens veiklai vykdyti, nusidėvėjimas, eksploatacija, remontas.

Bet niekas juk nepasikeis – karštas vanduo bus ir toliau taip pat tiekiamas, todėl ir tos sąnaudos visiškai dingti negali, dalis jų „pereis“ šalto vandens tiekėjui arba bus įskaičiuotos į šilumos dedamąją“,


Tokiu atveju vartotojai atskirai atsiskaitytų su šalto vandens tiekėju už patiektą geriamąjį vandenį karštam vandeniui paruošti, būtų atskira sutartis, o su šilumos tiekėju – už šilumą, karštam vandeniui ruošti – atskira sutartis,“
-----------------

 atitinka tikrovę.

Buitinių vartotojų sąjunga taip pat gavo   Kainų komisijos patvirtinimą,  kad visos AB „Vilniaus šilumos tinklai“ karšto vandens tiekimo sąnaudos, naudotos pastoviajai karšto vandens kainos dedamajai apskaičiuoti, yra patirtos karšto vandens tiekėjo AB „Vilniaus šilumos tinklai“. 

  Tačiau Buitinių vartotojų sąjunga niekaip nepavyksta   gauti informacijos apie centralizuotai paruošto karšto vandens sąnaudų   likimą, jeigu būtų priimtas   Seimo nario V.  Simuliko pasiūlytas  Šilumos ūkio įstatymo pakeitimas:

Ø  Kurios AB Vilniaus šilumos tinklai sąnaudos  karštam vandeniui ruošti (Priedas 1)  pereitų šalto vandens tiekėjui arba būtų  įskaičiuotos į šilumos dedamąją, kaip teigia skyriaus vedėja  Kristina Engelgardt-Tkačuk.

    Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija į Buitinių vartotojų sąjungos prašymą vis kartoja, kad visos karšto vandens tiekėjo sąnaudos yra patirtos.

Tarkime, kad yra taip, kaip ir teigia Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Kaip teigia Kainų komisija sąnaudos  (Priedas 1):
2.4.6.
paslaugos ir darbai pagal sutartis
tūkst. Eur
1556,1

 tai  yra vartotojų butuose įrengtų karšto vandens apskaitos prietaisų nuotolinio duomenų perdavimo sistemos priežiūros sąnaudos  (tikrai šilumos tiekėjo patirtos sąnaudos), kurios deja čia yra įtrauktos neteisėtai, kadangi jos   su karšto vandens kaina bet kokiu atveju neturi ir neturės nieko bendro, nes tai turi būti įtraukta į karšto vandens apskaitos prietaisų aptarnavimo kainą.

(Pažymėtina, kad  tie  šilumos vartotojai, kuriems  nebuvo ar nėra įrengti karšto vandens apskaitos prietaisai su nuotoliniu duomenų perdavimu,  vis tiek mokėjo ar moka  karšto vandens kainą į kurią įtrauktos  nuotolinės duomenų perdavimo sistemos sąnaudos ...   Kai kas ir kelis metus, kai kas ir dabar dar moka ...)

Šios sąnaudos "turėtų pereiti geriamo vandens tiekėjui" .

Visos kitos sąnaudos, jeigu tikėti Kainų komisijos skyriaus vedėja,  yra susijusios su šilumos gamyba.

Žinoma išskyrus pelną, ir kažkokias tai  nevykdomos veiklos sąnaudas.

 Tokiu būdu Kainų komisija, patvirtinusi skyriaus vedėjos BNS pateiktą teisingą  informaciją, vėliaus  akivaizdžiai 
 
pasimeta  ir   nedrįsta jos    patvirtinti .....


  Vertinant tai, kad   Buitinių vartotojų sąjunga informaciją apie šilumos gamybos sąnaudų įtraukimą į karšto vandens kainas  yra gavusi iš kelių skirtingų šaltinių,   sumoje labai ir labai tikėtina, kad taip ir yra.

(Pažymėtina, kad Kainų komisija atsisakė pateikti visą informaciją, kuri buvo panaudota AB Vilniaus šilumos tinklai karšto vandens kainų paskaičiavimui ..... !!!!! )
 
Tokiu būdu ir šilumos kainos yra labai tikėtina nustatytos neteisingos.

 Tokiu būdu ir balandžio 26 dieną, vykdant neskundžiamą Lietuvos Vyriausiojo Administracinio Teismo nutartį bus iš naujos apskaičiuotos  ir nustatytos   ir neteisingos šilumos kainos, ir neteikiamos centralizuotai paruošto karšto vandens tiekimo paslaugos kainos ....

 Ir visa tai vyksta nuo 2010 metų ......

Ir taip nuo 2010 metų Seimo Ekonomikos komitetas  patvirtina Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos metines ataskaitas ................

Ir  kas paneigs, kad taip nutiks ir su metine Kainų komisijos 2017 metų ataskaita ??

O tuo tarpu vartotojų tarpe sklando idėja, kad būtinas įstatymas, įpareigojantis valdžios institucijas   vadovautis sveiko proto logika  ...

Pirmoje eilėje  tai liestų Seimo Ekonomikos komitetą,  Vilniaus apygardos prokuratūrą,  Specialiųjų tyrimų tarnybą ..........

 ---------------------------------------------------------------------------------------

 Priedas 1

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą