2016 m. lapkričio 3 d., ketvirtadienis

NUO ŠIOL DAUGIAU INFORMACIJOS APIE NEFASUOTŲ MAISTO PRODUKTŲ SUDĖTĮ

Nuo šių metų lapkričio 1 dienos įsigaliojo nauji teisės aktų
reikalavimai, pagal kuriuos vartotojai privalo gauti išsamią informaciją
apie parduotuvėse parduodamus nefasuotus maisto produktus (pvz. sveriamus
sausainius, saldainius, mėsos ir pieno gaminius, šviežią duoną ir kt.).

Prekybininkai kainų etiketėse ar informaciniuose kataloguose privalo
nurodyti ne tik sveriamų produktų pavadinimus, tinkamumo vartoti terminus,
įmones gamintojas, alergiją ir netoleravimą sukeliančias medžiagas, bet
ir visą sudedamųjų dalių sąrašą, atskirais atvejais ir specialiuosius
užrašus (pvz. „su cukrumi ir saldikliu“).

 Be to, yra naujovių ir mėsos sektoriuje – prekiaujant šviežia, sušaldyta ar atšaldyta
kiauliena, aviena, ožkiena ir naminių paukščių mėsa, kainų etiketėse
privaloma pateikti informaciją apie mėsos kilmės šalį ar vietą.

Privalomi užrašai turi būti ir tais atvejais, jei parduodamų nefasuotų
maisto produktų sudėtyje yra dažiklių, kurie, remiantis mokslininkų
išvadomis, skatina vaikų hiperaktyvumą ir dėmesio sutrikimus, t.y. jeigu
maisto produktų gamyboje panaudotas oranžinis geltonasis (E 110), chinolino
geltonasis (E 104), karmoisinas (E 122), raudonasis dažiklis (Allura Red) (E
129), tartrazinas (E 102) ar raudonasis ponso dažiklis 4R (E 124).

Kainų etiketėse ar informaciniuose kataloguose privaloma pateikti dažiklių
pavadinimus arba E numerius bei užrašus: „gali neigiamai paveikti vaikų
aktyvumą ir dėmesį“. Iki šiol šie reikalavimai buvo taikomi tik
ženklinant fasuotus maisto produktus.

Siekiant pateikti vartotojams kuo daugiau objektyvios informacijos, produktų
ženklinimo etiketėse bus privaloma aiškiai nurodyti, ar švieži maisto
produktai prieš pardavimą nebuvo užšaldyti ir atitirpinti.

Nauji reikalavimai taikomi ir viešojo maitinimo sektoriuje. Apie kavinėse,
užkandinėse ar restoranuose gaminamus patiekalus vartotojai turi gauti ne
tik privalomą informaciją apie patiekaluose esančias alergiją ir
netoleravimą sukeliančias medžiagas, bet ir apie genetiškai modifikuotus
produktus. 

Jei patiekalų gamybai panaudotų žaliavų sudėtyje yra
genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), privaloma apie tai įrašyti
valgiaraščiuose. Šios nuostatos galioja ir prekiaujant internetu.

„Nauji reikalavimai įsigalioja nuo lapkričio 1 d., bet verslininkai ir
prekybininkai turėjo pakankamai laiko tam pasiruošti, nes apie pasikeitimus
buvo informuoti iš anksto. 

Ypatingą dėmesį šiam klausimui turėtų skirti viešojo maitinimo įmonės, nes pastarųjų metų valstybinės kontrolės duomenys rodo, kad apie 20 % šių įmonių netinkamai ar
nepakankamai informuodavo lankytojus apie tokias medžiagas. 

Todėl nuo šiol įpareigojimas pateikti pilną informaciją bus vienas svarbesnių maisto
kontrolės aspektų tikrinant viešojo maitinimo įmones“, 
– komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus patarėja Ona
Sužiedelytė.

Daugiau informacijos apie minėtus reikalavimus galima rasti:

https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/594b5a60057211e6a238c18f7a3f1736 [1]

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą