2016 m. vasario 11 d., ketvirtadienis

Lietuvos liaudies respublika - istorinė klasika



Grįžęs iš atostogų į Lietuvą  Premjeras pareiškė, kad jam, kaip gyvenusiam Sovietų Sąjungoje, tai primena sovietų laikus, kai jis jaunas buvo pakviestas dirbti į rajono vykdomąjį komitetą (dabar  savivaldybę).

Jis akcentavo, kad  prisimena  tam tikrus momentus, kai tam tikri žmonės išeidavo atostogų, profsąjunga jiems duodavo nemokamus kelialapius, o   sugrįžę sužinodavo, kad yra atleisti iš darbo.

Jis retoriškai klausia,  gal dar nepriklausomoje Lietuvoje iki tiek  „nedasigyvenome“.

Ir tai, kas  buvo padaryta jam atostogaujant, jam yra labai nemalonu. 

Betgi kas gi ypatingo nutiko jam atostogaujant ???

Ypatingu atveju tik galima laikyti sąžiningą vienos  ministrės poelgį - prisipažinimą kadaise  davus kyšį ....

Bet argi galima laikyti ypatingu atveju, kad  Premjerui atostogaujant sustiprėjo kompanija prieš Druskininkų merą.

Betgi iš esmės tai ne prieš R. Malinauską, kaip Druskininkų merą, o prieš R. Malinauską, kaip socdemų partijos pirmininko pavaduotoją, kaip galimą kandidatą ir į Premjerus, ir į Prezidentus, vykdoma jo diskreditacijos kompanija.

Ir argi šios,  senai pradėtos, kompanijos prieš R. Malinauską Premjeras nežinojo ???

Neįmanoma  tuo patikėti, o ir  kas paneigs, kad   didelės simpatijos savo konkurentui   jis tikrai nejautė ...

O tai, kad jam buvo sugadintos atostogos, kad situacija šalyje jam priminė sovietinius laikus, tai visiška tiesa.

Štai Prezidentė viešai moko Premjerą, kaip jam tvarkytis Vyriausybėje.

O ką gi daro Premjeras, gal jis nežino kokias valdžių galias ir kompetencijas nustatė  LR Konstitucija, gal jis neprisimena R. Pakso fiasko, kada jis buvo paliktas vienui vienas ir  visa Vyriausybė solidariai jį ignoravo,  tuo akivaizdžiai pademonstruodama konstitucines valdžių galias.

Argi iš tikro, kaip normalus žmogus,  Premjeras nesijaučia pažemintas kiekvieną savaitę bidzendamas  į Daukanto rūmus, Prezidentės žodžiais tariant,  gauti pylos ....

Argi Premjeras, būdamas atsakingas už Vyriausybės politiką,  nesijautė pažemintas, kada D. Grybauskaitė iš esmės neleido jam suformuoti Vyriausybės ir ją vienvaldiškai pati suformavo, kaip ir koaliciją......

Ir kodėl gi jis mandagiai neatsako Prezidentei, kad ji pati  tokiu atveju, kada Vyriausybė, ministrai kaltinami toleruojant  korupciją,  turi    savo veiklą, jos pačios žodžiais tariant,  „įvertinti labai blogai“, su visomis iš to sekančiomis pasekmėmis ...

Todėl ir kas sumoje paneigs,  kad šalyje iš esmės, kaip  ir sovietiniais laikais,    pirmojo sekretoriaus funkcijas atlieka D. Grybauskaitė.

Kaip sovietiniais laikais darydavo pirmas sekretorius, ji  parenka ministrus, skiria teisėjus, iš esmės, kadangi Seimas sugeba tiktai paniurnėti, skiria visų jėgos struktūrų vadovus.

Jinai iš esmės be teismo teisia „vertindama labai blogai“,  o valdžios institucijos tik nuolankiai vykdo jos paskelbtus  nuosprendžius. 

Betgi, iš esmės, postbaudžiavinėse santvarkose taip ir vyksta -  po neilgo demokratijos laikotarpio ateina diktatūros laikotarpis – tokia yra  istorijos klasika.

Vyksta taip, kaip tai nustato spiralinis visuomenės vystymosi dėsnis – į tą pačią vietą tik aukštesniame  lygyje ...

Taigi yra, kaip yra  - mūsų valstybės politinė santvarka iš esmės yra Liaudies respublika, kaip kad būdavo prie sovietų – pvz. Lenkijos liaudies respublika,  ganėtinai aukštesnė pakopa nei Lietuvos tarybų socialistinė respublika, o abi buvo  pirmų sekretorių valdomos.

O juos tuo metu  valdė SSSR kompartijos  generalinis sekretorius ....

SSSR nebeliko, tačiau   vietoje jos atsirado  jos teisių perėmėja Rusijos federacija, o  generalinio kompartijos sekretoriaus vietą užėmė Rusijos prezidentas




 su visomis buvusioms tarybinėms SSSR respublikoms sekančiomis  pasekmėmis ......
  
Pvz.  Ukrainoje  iki maidano bent trys Gynybos ministrai buvo Rusijos piliečiai ...., o Gruzijoje buvo nuverstas nepriklausomą politiką vykdęs prezidentas, apkaltintas  nebūtais dalykais, priverstas bėgti iš šalies.


Beje panašiai kaip Neringa Venckienė ...

O sovietiniais laikais būdavo antri sekretoriai, paskirti prižiūrėti pirmus ....

Sprendžiant pagal R. Janutienės paskelbtą informaciją jo funkcijas, kas paneigs, atlieka marksistinės estetikos profesorius....

.




......
.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą