2015 m. vasario 6 d., penktadienis

Kaip rusai sako : “ Проще простого” .............








Labai ir labai simboliška, kad  Prezidentės pasirinkto energetikos ministro melą atkartojo „nedraugiška Prezidentės atžvilgiu“  Rusijos informacijos priemonė www.rubaltuc.ru.


Atkartojo tiktai  ministro melą, nepateikdama šilumos tiekėjo pateiktos informacijos.


O ta informacija tokia, kad jeigu Vilniaus energija pirks gamtines dujas iš Lietuvos dujų tiekimo, šilumos vartotojams, per šilumos kainą atiteks jiems priklausančios Gazpromo gamtinių dujų nuolaidos.


Jeigu Vilniaus energija pirks gamtines dujas iš kitų tiekėjų, šių  nuolaidų jie negaus, kaip kad Šiaulių ir Panevėžio  miestų šilumos vartotojai, kurių šilumos tiekėjai pasirašė gamtinių dujų pirkimo sutartis ne su Lietuvos dujų tiekimu, kurio perkamoms gamtinėms dujoms Gazpromas  yra suteikęs  nuolaidas – tokia yra Kainų komisijos nuomonė.



Energetikos ministras siekė, kad taip atsitiktų ir su Vilniaus šilumos vartotojais.




Tačiau prancūzų kapitalo valdoma įmonė yra socialiai atsakinga ir saugo savo reputaciją, ko deja negali pasakyti apie daugelį kitų  šilumos tiekėjų -  savivaldybės įmonių  ....

Tai štai kodėl energetikas ministras krito į isteriją, kaip sakoma, pragydo gaidžiu  ...


Štai todėl ir Vilniaus energija, nuo pat jos  nuomos Dalkijai pradžios, buvo pradėta persekioti.


Nerijus Mikalajūnas,  „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai, (+ 370 685 20513,  nmikalajunas@dalkia.lt)   pranešė, kad žodinį valstybės institucijų leidimą gavusi „Vilniaus energija“ pakvietė dujų tiekėjus į tiesiogines derybas.


 „Jau rytoj bus pradėtos derybos, tą pačią dieną tikimės sulaukti pasiūlymų, o kitos savaitės pradžioje paskelbti laimėtoją, pasiūliusį geriausią kainą. Daug vilčių dedame į valstybinę įmonę „Lietuvos dujų tiekimas“, kuri turi prievolę grąžinti Vilniaus šilumos vartotojams priklausančią permoką už dujas ir šiuo metu gali pasiūlyti mažiausią dujų kainą rinkoje “, - teigė „Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis.  



Bendrovė tikisi, kad Vilniuje nepasikartos istorija, nutikusi Panevėžyje ir Šiauliuose, kur „Lietuvos dujų tiekimas“ pralaimėjo dujų tiekimo konkursus ir negrąžino permokų šilumos vartotojams. 


Mažesnės šilumos kainos Vilniuje apimtys tiesiogiai priklausys nuo dujų tiekėjo pasiūlymo, nors įtaka šilumos tarifui ir nebus didelė“, - sakė L. Samuolis. 


Siūlomų dujų kainų skirtumai negali žymiai paveikti šilumos tarifo Vilniuje, nes pagal ilgalaikę sutartį „Vilniaus energijai“ leidžiama įsigyti tik apie 35 procentus per metus reikalingų dujų. 


Įstatymais numatyta, kad kitą dalį gamtinių dujų bendrovė privalo pirkti iš SGD terminalo. 


„Vilniaus energija“ į derybas dujų tiekėjus pakvietė nelaukdama atsakingų valstybinių institucijų raštiško leidimo tęsti dar 2014 m. gruodžio 1 d. dieną paskelbto dujų įsigijimo 2015 metams konkurso procesą. 

 „Pastarosiomis dienomis iš atsakingų pareigūnų daug kartų išgirdome viešai išsakytą įpareigojimą tęsti konkursą.

Pasitikėdami valstybinėmis institucijomis, pradedame derybas ir laukiame oficialaus raštiško šio proceso patvirtinimo tiek iš VKEKK komisijos, tiek iš Energetikos ministerijos, tiek iš Viešųjų pirkimų tarnybos“, - teigė L. Samuolis.



Kuo baigsis derybos ir ar Vilniaus šilumos vartotojai atgaus nuolaidas, sunku prognozuoti, nes valdžia mintyse jau taršo  „kalakutus“  ......



Vadovaujantis sveiko proto logika, ir paprastu padorumu, valdžios tiesioginė pareiga yra Gazpromo nuolaidas gražinti šilumos vartotojams.

 
    Jeigu konkursą laimi ne Lietuvos dujų tiekimas, kurio perkamoms dujoms Gazpromas suteikė nuolaidas, tai valdžios garbės reikalas yra nuolaidas šilumos vartotojams sugražinti arba eurais, arba su Gazpromu susitarus, kad jis    konkursą  laimėjusiam tiekėjui atitinkamam dujų kiekiui suteiktų nuolaidą, priklausančią Lietuvos dujų tiekimui.


Kaip rusai sako : “ Проще простого” .............



Ir jeigu Vilniaus šilumos vartotojai nuolaidų neteks,  tai garbės neteks ir Premjeras, ir  tokį ministrą pasirinkusi Prezidentė.


.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą